Sidor

fredag 1 oktober 2010

Vad har medierna egentligen för dagordning?

Det slog mig att tidningarna innehåller återkommande inlägg kring "problemet" med burka - dvs muslimska kvinnor klädda i slöja. I Svenska Dagbladet nyligen läste jag en artikel där ett antal kvinnor, själva med invandrarbakgrund skrev ungefär: "man kan inte ha ett riktigt möte med någon vars ansikte man inte kan se." På google får jag 4,3 miljoner träffar, varenda massmedium med en smula självkänsla tycks just nu dryfta detta med burka.

Det konstiga är ju att det här skrivs i Sverige där jag har levt i många decennier (Sthlm) och inte sett en enda muslimsk kvinna som dolt sitt ansikte.
Vad de har är en schal som ramar in ansiktet. Jag ser inte något problem - tvärtom framhävs själva ansiktet och dess uttryck.

Att de inte har ostentativ klädsel, med push-ups, plagg som visar mage o.s.v., gör att man lättare koncenterar sig på ansiktet / "själens spegel".

Man skulle kunna vända på problemet och säga att många västerländska kvinnor försvårar kommunikationen och mötet med medmänniskor genom att överdrivet betona sin sexuella karaktär. Vem kan koncentrera sig på vad en kvinna säger om hennes utseende skriker ut att hon är en "erotisk prinsessa", eller att brösten håller på att trilla ut ur bh:n?

Så varför publiceras det så mycket kring "problemet med burka"? Kan de vara så att de svenska tidningarna vill på avstånd vill lösa det här problemet, som existerar i vissa länder i Mellanöstern?

Den tanke som infinner sig är snarare att medierna i detta fallet har en dold dagordning - att beskriva och agera så att flera krig i Mellanöstern ter sig lite mer rimliga. Inga krig utan massmedia. Därför hamrar man på med sin burka-kampanj.

Det gäller ju att USA t.ex. i Afghanistan utför en "befrielse" av kvinnorna! En stor sak. Hälften av befolkningen.

Vad gör väl det, om man under processens gång också råkar ha ihjäl och fördärva en stor del av befolkningen och kanske startar ett kärnvapenkrig?
Strängt taget är vi ju i Sverige med på allt detta slaktande - endast för freden och friheten!