Sidor

söndag 19 september 2010

Stockholmssyndromet

Kan rekommendera Janne Olssons "Stockholmssyndromet" - som han själv läser.
http://www.storytel.se/Stockholmssyndromet-ljudbok-1265

Den handlar egentligen mer om Jannes eget liv (född 1941 i Sthlm) än om dramat vid Norrmalsmtorg på 70-talet.

Berättelsen om händelserna vid Norrmalmstorg är interfolierade i en längre berättelsen om hur "en brottslings liv tar form".

Janne läser väldigt personligt, med känsla och koncentration - en unik röst, bättre än någon skådespelare.

Man får sig till livs ett stycke Sverige från efterkrigstiden och framåt - fattigdomen, hårdheten. Janne föddes i en fattig familj och fick en hel del stryk av pappan (vilket han själv anser att han "förtjänade").
Det är en fin skröna om en rucklares väg. Fascinerande o händelserikt, överraskande detaljer. T.ex. att en brottsling med Janne Olssons status attraherar kvinnor i mängd. Att det var rena köbildningen för att få ligga med honom.
Berättelsen har rätt hög trovärdighet och den innehåller också en bild av en sorts mognadsprocess.
Från att varit en uppblåst, våldsam och ego-besatt 20-åring utvecklas han - kanske av fängelsevistelser, isolering, kärleksförhållanden? - till en ganska trevlig, för att inte säga rar person.
Kanske ingen "mysgubbe" direkt (vilket Leif GW Persson påpekar) - men han har gift sig med en thaländska, blivit buddist och bor sen många år i en liten Thailändsk by.
Verkar försonad med ett liv som tillfogat honom många sår och med folk som också han tillfogar sår (genom blotta berättelsen).

Det slår mig att om Janne hade kommit från en lite rikare familj som haft råd att ge honom utbildning, skulle han absolut ha blivit en skicklig företagare. Hans kriminella leverne avlöstes av ett mer skötsamt liv som bilhandlare. På ett lustigt sätt visar han på parallellerna mellan kriminalitet och fritt företagande. Hur det ena går i det andra.

--
GT

Inga kommentarer: